2011. november 12., szombat

Hitelkártya méretű rejtélyes kódexek

Hitelkártya méretű keresztény kódexek egy Jordániai barlangban:

"A kereszténység kialakulásának kutatásában lehet a kutatók segítségére az a hetven, vékony ólomlapokból álló könyv, amit Jordániában talált egy pásztor egy barlangban. Ez lehet a holt-tengeri tekercsek óta a legnagyobb felfedezés. Az utat árvíz nyitotta meg az addig ismeretlen járatba.

A kódexek egyenként 5-15 oldalból állnak, a hitelkártya méretű lapokat ólomgyűrűk fogják össze. Nagy részük le van pecsételve, a többin óhéber nyelvű szövegek, szimbólumok és ábrák láthatók. Az első kormaghatározási eredmények szerint (a becslések az ólom korrózióján alapulnak, amit nagyon nehéz hamisítani) a lelet az első századból származik. A barlang, ahonnan előkerültek a könyvek, ismert volt arról, hogy Jeruzsálem eleste után a menekülő keresztények többször meghúzódtak benne.

Ha a lelet valódi, a legkorábbi kereszténységgel kapcsolatos dokumentum lehet. Problémát jelent azonban, hogy a kódexeket nem egyszerű megvizsgálni, azok ugyanis a megtalálásuk után egy másik beduin pásztorhoz kerültek, aki Izraelbe csempészte őket.

Jelenleg Jordánia próbálja diplomáciai úton visszaszerezni a leletet, miközben egy sor tudós akarja megvizsgálni. David Elkington brit valláskutató, aki azon kevesek közé tartozik, akik rövid időre megvizsgálhatták a kódexeket, azt állítja, a könyvekben szó esik Jézus életéről, a keresztre feszítésről és a feltámadásról is, és a keresztény történelem legfontosabb felfedezése lehet a lelet.

Bár nagyon kevesen látták saját szemükkel a könyveket, vannak, akik szerint azonosak lehetnek a Jelenések könyvében is említett elveszett kódexekkel, amelyek a bibliai szöveg szerint pontosan úgy vannak lepecsételve, mint a Jordániában találtak."

Kapcsolódó bejegyzés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése