2011. szeptember 21., szerda

Miért praktikus a hitelkártya méret?

A sztenderd hitelkártya (bankkártya) méret rendkívül praktikus. Elsősorban éppen azért, mert sztenderd (ilyen méretű például a személyi igazolvány, a lakcímkártya és a legtöbb azonosító kártya is), így a hasonló kialakítású tárgyak kényelmesen elférnek egy pénztárca, igazolványtárca rekeszében vagy egy névjegykártyatartóban. De ha mégsem lennének olyan vékonyak, mint egy bankkártya, a legtöbbször akkor is elég "slim" kialakításúak ahhoz, hogy egy kisebb zsebben is magunkkal vihessük ezeket az eszközöket.

Emellett az apró méret kreativitásra készteti a tervezőket, így a hitelkártya méretű tárgyak, kütyük a legtöbb esetben elég stílusosak, jópofák (a teljesség igénye nélkül pár különlegesség: összehajtogatható kés, Victorinox multifunkciós készlet, borotva, távirányításos autó, zseblámpa, étkészlet, valamint kiemelendő még a középkort idéző névjegykártya hajítógép, mely papírgalacsinok kilövésére alkalmas).

A pontos "hitelkártya méret" 85,60 x 53,98 milliméter, ezt az ISO/IEC 7810 ID-1 szabvány írja le (lásd Wikipédia). A plasztikkártyák szabványos vastagsága 0,76 milliméter, de a hétköznapokban a kevésbé "slim" tárgyak is bankkártya méretűnek tekinthetőek, mint például ez a számítógép. A plasztiklapok esetén a sarkok lekerekítésének sugara is pontosan meghatározott: 3,18 mm.

Ha úgy látjuk, hogy a bankkártyák téglalap formája meglepően szabályos, harmonikus, az sem véletlen: egy matematikai arányosság, az aranymetszés szabálya miatt van.

Kapcsolódó bejegyzések:
Blogindító poszt
Hitelkártya és hitelkártya méret kronológia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése